Levaloppet

Hemmalöparen Daniel Antonsson vann Levamilen, i övrigt var det fastlänningarna som dominerade när det andra Levaloppet avgjordes i strålande sol och skön (åtminstone för publiken) sommarvärme. Arrangörsklubben Roma IF hade bara två deltagare i vuxenloppen, övriga var upptagna som funktionärer. Det innebar att en oerhört förvånad Richard Löwenborg, P18 IK, kunde ta hem DM-guldet i halvmaraton på 1:25:03. Totalt kom Richard på åttonde plats.
I halvmaratonklassen utmanades Hans Larsson, MAI, inledningsvis av Robin Leandersson, Spårvägens FK. När täten passerade Kneippbyn efter två km hade Hans fått en lucka på några meter, en lucka som sedan växte långsamt på första varvet men desto snabbare på andra varvet sedan Robin fått trubbel med magen. Hans kunde ohotad springa hem segern på fina tiden 1:11:20. Leandersson tappade mycket på slutet och hade loppet varit lite längre kunde jagande Daniel Elinder, Papphammarspojkarna, ha hotat. Tiderna blev 1:19:02 respektive 1:19:39.
17 herrar tog sig i mål under 90 minuter, där det före detta cykelproffset Thomas Löfkvist hade minst marginal - en sekund.
Även i damernas halvmara blev det en betryggande seger för Jenny Rutström, Öbacka LK. Hon tog kommandot direkt och hade nästan nio minuters segermarginal till Marie Wärn från Vamlingbo. Segertiden var 1:24:18, precis under 4-fart således. Marie nådde Leva Kungsladors målgångsbuffé efter 1:33:03, med Sigrid Landgren från Brunflo IF närmast på 1:34:38.
I herrarnas millopp var det fjolårsvinnaren Daniel Antonsson från Roma IF som dominerade. Jakob Böhm från IK Ymer gjorde ett tappert försök att hänga på men Daniel var helt enkelt en klass bättre och vann igen, på nya landsvägsperset 31:55. Jakob gick i mål efter 33:12 och följdes av Hendrik Sjölund från Falun på tredjeplatsen, tid 35:33.
Dagens enda riktiga dramatik utspelades i damernas mil där Helen Belfrage, Mälarö Löparklubb, vann på 40:25, tätt följd av Sara Liljegren, IS Göta, på 40:33. Natalie Persson, Stockholm, tog tredjeplatsen på 45:04.
I barn- och ungdomsklasserna gick det undan rejält i täten. Elvaårige Karl Ottfalk från IFK LIdingö sprang den ganska knixiga och ojämna tvåkilometersbanan på imponerande 7:15. Snabbaste tjej var tätt bakom honom, Melissa Lönnström, född 2004 och tävlande för Borgå Akilles Ski Team, fick tiden 7:24.
321 löpare tog sig i mål i de olika tävlingsklasserna, vilket är något fler än i fjol. Med knatteloppet Lilla Lilla Levaloppet hamnar deltagarantalet kring 400.
//Tomas Ängshammar

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter